Instagram kapandı, makyajlar aktı: Fenomenler ve şirketler karşı karşıya
Türkiye’deki kullanıcıların Hamas lideri İsmail Heniyye’nin öldürülmesine tepki paylaşımlarını kaldıran Instagram’a erişim engeli sürüyor. Kurallara uyana kadar ınstagram kapalı kalacak. Ortak yol bulunması için Instagram yetkilileri dün bakanlığın kapısını çaldı ve bir görüşme gerçekleştirildi. Ankara kulislerine göre Instagram yetkilileri geri adım atmayana kadar erişim engeli sürecek.
Dünyada en çok Instagram kullanan beşinci ülke olan Türkiye’de, 57 milyon kayıtlı hesap var. Büyük bir çılgınlığa dönen sosyal medya yüzünden bazı kullanıcılar paylaşım yapamadıkları için tatil rezervasyonlarını iptal etmeye başladı. Düğün tarihlerini ileri bir tarihe alanlar bile var.
Şirketler de online tarafta reklam ve tanıtımlarının yüze 90’ını instagram üzerinden yapıyor. Ancak instagramın kapanması ile işler tersine dönmeye başladı. Bazı firmaların influencer ve fenomenler ile anlaşmalarını fesh etmek istediği bazılarının ise sözleşmede revizyon talep ettikleri öğrenildi. Yayıncıların ise Instagram yerine Tiktok, X, YouTube ve Facebook kanalları ile reklama devam etme talebinden bulundukları belirtiliyor. Öte yandan yaşanan bu anlaşmazlıklar dava süreçlerine dönüşeceği belirtiliyor.
“TEPKİLERİ HOŞ DEĞİL”
Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli haberine göre, önemli bir perakende zincirinin pazarlama müdürü yaptığı açıklamada “Biz 40’a yakın fenomen/influencer ile çalışıyoruz. 3-6 veya yıllık sözleşmeler yapıyoruz. Instagramın kapanması ile iş birlikçilerimiz ile yeniden masaya oturmak istedik. Bazıları ile sözleşmeyi bitirmek bazıları ile de revizyona gitme talebinde bulunduk. Ancak karşılaştığımız tepkiler hoş olmadı. Çoğu bizleri tehdit etti. Mahkemeye taşınacak süreçler yaşıyoruz” dedi.
Avukat Semin Temizöz “Bu gibi durumlarda şirketlerin de yayıncıların da karşılıklı dava açma hakları bulunuyor. Daha önce bu gibi durumlarla karşılaştık. Ağırlıklı olarak şirket lehine kararlar çıkıyor. Ancak oluşan tazminatın veya şirketin bu süreçten ettiği maddi zararın tahsili uzun sürüyor” diye konuştu.
GÜNDE 2,5 GÖNDERİ PAYLAŞIYOR
Her ay 130 milyon Instagram kullanıcısı alışveriş paylaşımlarına tıklıyor.
200 milyondan fazla Instagram kullanıcısı her gün en az bir işletme profilini ziyaret ediyor.
Instagram fenomenleri günde ortalama 2,5 sponsorlu gönderi paylaşıyor.
Alışveriş tutkunlarının yüzde 70’i ürün keşfi için Instagram’a yöneliyor.
İnsanların yüzde 50’si hikâyelerde gördükleri bir ürünü satın almak için Instagram’a giriyor.
Kullanıcıların yüzde 75’i bir markanın gönderisine baktıktan sonra bir web sitesini ziyaret etmek gibi bir eylemde bulunuyor.
YILLIK 10 MİLYON BÜTÇE
Türkiye’de 200 bin civarında influencer ve fenomen bulunuyor. Şirketler sadece ınstagram tanıtımlarına ortalama yıllık 7 ila 10 milyon TL gibi bir bütçe ayırıyor. Influencer iş birlikleri için en fazla kullanılan platform yüzde 97,7 ile Instagram olurken bu platformu %48,8 ile YouTube ve %46,5 ile TikTok izliyor. Toplam e-Ticaret’in içindeki %10’luk kısım sosyal medyada yapılıyor. Bu da günde 930 milyon TL’ye tekabül ediyor. Platformlara trafik oluşturan influencer’larla birlikte 1,9 milyar liralık bir hacim oluşturuluyor.